Expositie in de abdij van Berne: With love to Ukraine

De Abdij van Berne te Heeswijk organiseert samen met de Ambachtelijke Smedersgilde van België vzw een reizende expositie in de kerk van de Abdij te Heeswijk van 8 april tot en met 20 mei.

Deze reizende tentoonstelling van stalen kruisen door Europa. Ter nagedachtenis aan de vele slachtpoffers als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Voor vrede en hoop voor Oekraïne:  With love to Ukraine. De Ambachtelijke Smedersgilde van België vzw verzorgt samen met de initiatiefnemer collega smid/kunstenaar Serhii Polubotko een aantal exposities rondom kruisen gemaakt van staal door smeden van over de gehele wereld met een boodschap. Alle kruisen zijn handgemaakt, ca. 500 mm hoog gecombineerd met koper, messing of brons. De kruisvorm geeft in zijn basis eenvoudige vorm ook voor de ambachtslieden grenzeloze mogelijkheden om met het materiaal te spelen.

De kunstsmeden hebben elk vanuit hun eigen boodschap en in hun eigen vormentaal een kruis gesmeed, waardoor het een zeer gevarieerde expositie is geworden. De kruisen zijn allemaal vervaardigd met passie, grote creativiteit en vaardigheden, warme handen, hete vuren en hete harten.

Nadat Rusland in 2022 een grootschalige invasie van Oekraïne had georganiseerd, kreeg kunstenaar smid Serhii Polubotko van zijn vriend Daniel Miklos een humanitair hulppakket voor soldaten toegestuurd. Het werd geleverd met een metalen kruis met de woorden ‘Voor vrede en hoop voor Oekraïne’. De boodschap vond een diepe weerklank bij Serhii, en hij daagde Oekraïense en internationale smeden uit om hun eigen kruisen te maken ter ondersteuning van deze hoop.

Zoals Serhii zegt: “Voor mij heeft het kruis de betekenis van kruispunt, conjunctie, een ontmoetingspunt, verticaal en horizontaal, Kosmos en Aarde, universeel en individueel. “Wij geloven dat onze inspanningen een kleine stap zijn in de richting van vrede en een betere wereld.”

De uiteindelijke standplaats voor de kruisen zal een monument voor de oorlogsslachtoffers in Oekraïne zijn. Zodra het vrede is zal een goede locatie uitgezocht worden.

Een kruis smeden en doneren:

Gedurende de exposities worden  er door collega ‘s uit heel Europa nog kruisen gemaakt en aangeleverd en die oproep om dat te doen staat nog steeds. Er zijn inmiddels ruim 200 kruisen gemaakt, waarvan een 165 geëxposeerd.

Voor de makers in spe: smeed een kruis uit staal, niet hoger dan 500 mm gecombineerd met koper, messing of brons geheel naar eigen ontwerp en inzichten.

Voor inlichtingen over het maken van een kruis en de levering: 

Paul Vos,                                 06 53 25 20 76 of 
Louis De Pooter,                  +32 (0) 476 27 54 07  

Bezoekadres:

De kerk van de Abdij, Abdijstraat 49, 5473 AD Heeswijk-Dinther.

Periode:

8 april 2024 tot en met 20 mei 2024.

Openingstijden:

De Tentoonstelling staat opgesteld in de abdijkerk.

Zij loopt vanaf MAANDAG 8 APRIL tot en met MAANDAG 20 MEI van 09.00 – 17.00 UUR.

• Niet tussen 12.00 – 13.00 uur
• Niet op zon- en feestdagen tussen 10.00 – 12.00 uur vanwege eucharistievieringen

Toegang gratis