Kees Zevenbergen stopt als directeur van Cordaid

Kees Zevenbergen, CEO van Cordaid, gaat per 1 juli 2023 de organisatie verlaten. Na ruim zes jaar leidinggeven aan Cordaid vindt hij dat het moment is gekomen om het stokje over te dragen.

In de woorden van Kees Zevenbergen: “Het is mooi geweest”. Waarbij ‘mooi’ hier een dubbele betekenis heeft. Mij werd in 2016, toen ik al zes jaar lid was van Cordaid’s Raad van Toezicht, door toenmalig Cordaid voorzitter Ernst Hirsch Ballin gevraagd om in een roerige tijd de leiding van de organisatie over te nemen. Ik beschouwde me tot dat moment altijd als een ‘vrije man voor de goede zaak’. Dat ik hier uiteindelijk veel langer CEO ben geweest dan ik oorspronkelijk had gepland, laat zien dat ik het ontzettend naar mijn zin heb gehad bij deze prachtige organisatie, haar werk en haar mensenHet waren mooie en intensieve jaren”.

Zevenbergen heeft Cordaid als CEO door enkele veranderingstrajecten geloodst. Een hoogtepunt was het bundelen van krachten met ICCO, het protestantse equivalent van het katholieke Cordaid. Een niet meer dan logische stap voor Zevenbergen: “Ons werk wordt geïnspireerd door ons gemeenschappelijke christelijke gedachtegoed en onze missies waren gelijkluidend”. Dankzij de krachtenbundeling weet Cordaid nog meer impact te bereiken, waarbij de stem en invloed van partnerorganisaties steeds groter wordt. Zevenbergen is trots op wat Cordaid heeft bereikt in de afgelopen jaren en dat Cordaid een dubbel gemandateerde organisatie is gebleven: noodhulp en ontwikkelingswerk kunnen niet zonder elkaar, en dat daarbij steeds meer door lokale organisaties gedaan wordt, is voor hem vanzelfsprekend. 

Overdracht

De komende maanden zal Kees Zevenbergen samen met collega-bestuurders werken aan zijn overdracht. De voorzitter van de Cordaid Raad van Toezicht, Ton Heerts; “We zijn Kees enorm dankbaar voor het vele werk dat hij de afgelopen jaren heeft verzet. Kees heeft met vele collega’s, nationale en internationale partners, Cordaid een meer solide basis gegeven. We wensen Kees als ‘vrije man’ het allerbeste toe in het werk dat hij in welke vorm dan ook ‘voor de goede zaak’ ongetwijfeld zal gaan doen”.

De vacature voor de opvolging van Kees Zevenbergen gaat binnenkort uit en de nieuwe CEO kan naar verwachting rond de zomer starten.