Het geheim van Sint Maarten

Geven wij de Bijbel op of geven hem door…….

Op 13 oktober is in Tuschinski Amsterdam de videoserie “Het Geheim van Sint Maarten” in première gegaan. Bij deze serie horen vijf luister-Bijbelverhalen die net als het Sint Maarten verhaal over ‘delen’ gaan, verteld voor kinderen van 3-6 jaar en kinderen van 6 jaar en ouder. Het initiatief hiertoe is genomen door de stichting Het Grote Verhaal.

Hoe voed je in deze nieuwe, snel veranderende tijd je kinderen op tot evenwichtige, vrije en gelukkige mensen? Mensen die ook nog oog en zorg hebben voor de ander. Hoe ondersteun je hen bij het ontwikkelen van waarden die trend-resistent en turbulentie-proof zijn? Hoe help je hen de zin van hun leven te ontdekken in deze tijd, in deze wereld? En welke bronnen kun je daarbij aanboren om houvast en richting aan te ontlenen, om door geïnspireerd te worden? 

Een van de oudste en mooiste bronnen is een boek dat vele VKMO-leden ongetwijfeld dierbaar is: de Bijbel. Ineke van der Ouderaa en Paul Beerkens, initiatiefnemers van de stichting Het Grote Verhaal, maakten zich steeds meer zorgen over het feit dat -als gevolg van het snelle secularisatieproces in Nederland- de waardevolle verhalen uit de Bijbel uit het zicht verdwenen van jonge ouders en daarmee van hun kinderen. 

De Bijbel, oeroude bron van joods-christelijke beschaving, is het meer dan waard om aangereikt te blijven worden aan nieuwe generaties omdat wij er onze cultuur, democratie en ethiek aan ontlenen. De bijzondere verhalen met morele boodschappen, die vele generaties hebben beziggehouden en geïnspireerd, zijn ook anno 2022 nog heel actueel. Ze gaan over gerechtigheid, jaloezie, vergeven en verzoenen, trouw, slavernij en vrijheid, liefde, wanhoop én hoop. Daar komt bij dat het prachtige culturele erfgoed -met de Bijbel als inspiratiebron- ook in de toekomst begrepen en gewaardeerd zou moeten (kunnen) worden. Denk hierbij aan eeuwenoude muziek, beeldende kunst, literatuur en architectuur.

De stichting Het Grote Verhaal heeft, samen met partner Nachtzon Media en na gedegen marktonderzoek, een nieuwe weg, met eigentijdse marketing- en communicatietechnieken, uitgezet om zoveel mogelijk jonge ouders, grootouders en docenten van basisscholen te kunnen bereiken. Het bekende feest van Sint Maarten staat daarbij centraal. Videoserie “Het Geheim van Sint Maarten” bestaat uit vier afleveringen. Daarnaast zijn er vijf luister-Bijbelverhalen voor twee verschillende leeftijdsgroepen. In de videoserie spelen, bij de doelgroep bekende, Nederlandse acteurs. Zij liepen op 13 oktober bij de première met hun kinderen over de rode loper. 

Van belang te vermelden dat de stichting Het Grote Verhaal onafhankelijk is en geen intentie heeft om mensen enig geloof op te dringen. Het gaat ons vooral om de zeggingskracht van de verhalen en het doel is om zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Quote van Yvonne Zonderop, auteur en journalist: “Bijbelse verhalen zijn culturele rijkdom. Ze kunnen je diep raken, ongeacht of je gelooft. Dan moeten ze wel bereikbaar zijn voor een groot publiek. Het Geheim van Sint Maarten is daarom een prijzenswaardig initiatief”. 

U bent van harte uitgenodigd om naar de website www.hetgroteverhaal.nl gaan om daar gratis de, nu al spraakmakende, videoserie te bekijken en de Bijbelverhalen te beluisteren. Voor een voorproefje kunt u de trailer van de videoserie bekijken.

De stichting Het Grote Verhaal werkt samen met VMKO-leden Verus en Kwintessens Educatief.