Nederland geeft thuis aan vluchtelingen

Er gebeurt iets bijzonders in onze samenleving. Sinds vele mensen op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld in Oekraïne, overwegen tienduizenden Nederlanders om hun zolder, tuinhuis of B&B beschikbaar te stellen. We geven massaal thuis. Hoe houden we dat vast, net zolang tot iedereen een thuis heeft? 

Door de vluchtelingenstroom uit Oekraïne, doen we met elkaar op grote schaal wat nodig is. We geven thuis. Daarmee laten we als samenleving krachtig zien waar we voor staan: mensen zonder thuis laten we niet aan hun lot over. Intussen maakt de overheid volop ruimte om thuisgeven mogelijk te maken. Zo kun je nu zonder gekort te worden op je uitkering een vluchteling uit Oekraïne in huis nemen. Je kunt zelfs eenvoudig aan een vergunning komen om in je achtertuin een tijdelijke woonplek te maken.

Het Kansfonds bracht de afgelopen periode samen met KRO-NCRV in beeld hoe mensen een thuis kregen. De uitzendingen zijn terug te kijken.

tekst en beeld: Kansfonds