Hape Kerkeling – Ik ben er even niet

Op weg naar Santiago de Compostella gaan mensen al vele jaren op pelgrimage. Vanaf de Middeleeuwen is de weg naar het graf van de Heilige Jacobus een tocht die men loopt om in het reine te komen. Een tocht die een persoonlijke zoektocht is naar de plaats van God in het leven. En het is een zoektocht naar de binnenkant van een persoon, naar de vraag wie je wezenlijk bent. Een tocht die velen heeft geïnspireerd en waarover vele boeken geschreven zijn. Vlak voor de vakantie lichten wij een van die boeken uit: Ik ben er even niet van Hape Kerkeling.

Hape Kerkeling is de artiestennaam van de Duitser Hans Peter Wilhelm Kerkeling (Recklinghausen, 9 december 1964). Een bekendheid op de Duitse televisie, als presentator en komiek. In 2001 is hij vooral op zoek naar de vraag wie hijzelf nou eigenlijk is en waarvoor hij wezenlijk leeft. Welke plaats is er voor God in zijn leven? Hij besluit zijn televisiewerk op te schorten en wanneer hij in een boekwinkel stuit op een boek over de Jakobsroute naar Santiago de Compostella, besluit hij van de een op de andere dag te gaan lopen. Zoals vele pelgrims begint hij gewoon aan zijn pelgrimage. En juist daarin schuilt de kracht van dit boek vol inspiratie. Hape Kerkeling bezit de gave de lezer mee te nemen in de gedachten achter keuzes die hij vanuit zijn gevoel neemt. Soms niet wetend wat hem overkomt. Altijd puur opgeschreven. Soms rauw. Je volgt Hape Kerkeling op alle momenten van de tocht en zeker in de momenten waarin hij zoekt en zichzelf tegenkomt. Zijn grenzen verlegt en probeert te luisteren naar zijn lichaam. Voortdurend voert hij de strijd om die balans goed te bewaken.

Deze weg is hard en prachtig. Hij is een uitdaging en een uitnodiging. Hij maakt je kapot en leeg. Totaal. En hij bouwt je weer op. Grondig. Hij ontneemt je alle kracht en geeft je die dubbel en dwars weer terug. Deze weg ga je alleen, anders geeft hij je zijn geheimen niet prijs. De camino is niet één, maar duizend wegen. En hij stelt je maar één vraag: Wie ben jij?  

Vanuit Saint Jean Pied du Porte doet Hape Kerkeling op een goed leesbare, komische en aangrijpende manier verslag van zijn tocht. De hoofdstukken zijn de plaatsen die hij onderweg tegenkomt. Hij schaamt zich er niet voor ook de mislukkingen van zijn tocht duidelijk naar voren te laten komen. Het is daarmee een boek dat inspireert in het vinden van een juiste balans wanneer er veel op je af komt. En een boek waarin levensvragen gesteld worden en God een plaats in het leven krijgt van de schrijver.

De Schepper gooit ons voortdurend in de lucht om ons uiteindelijk onverwacht toch op te vangen. Het is net een uitgelaten spel zoals ouders dat met hun kinderen spelen. De boodschap luidt: heb vertrouwen in diegene die je omhoog gooit, want Hij houdt van je en zal geheel onverwacht ook de vanger zijn.

Kortom, een aanrader voor in de vakantietas.

Hape Kerkeling – Ik ben er even niet (2010)
Bron foto: Wolf Gang, link