Donderdag 26 juni, 13:00-17:30
Franciscushuis, Van der Does de Willeboissingel 11, Den Bosch
Nederland behoort tot de rijkste landen ter wereld. Toch lukt het niet om onze welvaart eerlijk te verdelen. Terwijl de verzorgingsstaat onder druk staat, raken steeds meer mensen tussen wal en schip. Dat stelt ons voor nieuwe vragen en verantwoordelijkheden. Wat vraagt dit van ons – als mensen die geloven in menselijke waardigheid, rechtvaardigheid en solidariteit?
Op donderdagmiddag 26 juni organiseren Stichting Thomas More en het VKMO-Katholiek Netwerk de Katholiek Denken Doen Dag. In het Franciscushuis – een plek die uitnodigt tot reflectie en verbondenheid – brengen we denkers en doeners samen rond het thema armoede. De middag begint met een gezamenlijke viering. Daarna volgt een gevarieerd inhoudelijk programma met inspirerende sprekers.
Met bijdragen van:
– Prof. dr. Margriet Sitskoorn (Tilburg University / Zero Poverty Lab) – over de neuropsychologische impact van armoede: wat doet armoede met het brein, en wat betekent dat voor ons handelen?
– Henriette Hulsebosch (Kansfonds) – over twee concrete projecten die laten zien hoe armoede lokaal en effectief bestreden kan worden
– Alfonds ten Velde (Vincentiusvereniging Nederland) – over het dagelijkse werk van de Vincentiusvereniging voor mensen in armoede, gedragen door vrijwilligers
– Willem Banning (FNV) – over het basisinkomen als structurele oplossing voor bestaansonzekerheid
Keuzeprogramma
Na de lezingen is er gelegenheid voor ontmoeting en ontspanning tijdens een korte keuzeactiviteit: een bezoek aan de Sint-Jan of aan museum De Slager in Den Bosch.
De dag wordt afgesloten met een borrel in het Franciscushuis.
U bent van harte welkom om deze middag mee te denken en inspiratie op te doen. We beginnen de middag met een liturgisch moment en eindigen met een borrel.
Kom, denk en doe mee.
Katholiek Denken Doen Dag 2025
"(verplicht)" indicates required fields