Katholiek Sociaal Denken en Doen in de praktijk

Tijdens het dubbelinterview vertelde Nelleke Swinkels dat zij daags na het interview naar Gambia zou gaan om haar dochter te bezoeken die op dat moment als vrijwilligster werkzaam als verloskundige. We vroegen haar of ze na terugkomst een verslag wilde schrijven voor onze nieuwsbrief. Nelleke heeft dat gedaan en, omdat deze projecten niet zonder steun kunnen, gaven we natuurlijk ook toestemming om het bankrekeningnummer op te nemen.

Van 7 tot 18 november was ik samen met mijn man en de oudste zoon van onze dochter Geertje, Huub (17) in Brufut, Gambia. 

Geertje, die in Eindhoven en Meerhoven een verloskundige praktijk heeft, zet sinds drie jaar haar expertise belangeloos in voor het Brufut Health Center. Ze kwam in 2021 in contact met de Stichting Brufut Vooruit van Ursula Krol. 

Er zijn heel veel Nederlandse Stichtingen die zich in Gambia inzetten voor betere zorg of onderwijs. De Stichting Brufut Vooruit zet zich in voor de bouw van een nieuwe en moderne kraamkliniek in Brufut. 

In de huidige kraamunit worden jaarlijks ruim 1200 bevallingen uitgevoerd. Onder andere door slechte hygiëne is het sterftecijfer onder moeders en pasgeborenen erg hoog. Een nieuwe kraamunit en goede hygiëne zullen aan beiden meer overlevingskansen bieden. Ook moderne faciliteiten zoals echoscopie, couveuse en zonnepanelen voor 24 uur stroom, zullen hieraan bijdragen. 

Maar ook zoiets als het gebrek aan navelklemmetjes zorgen er voor dat een baby hier sterft. Wij hebben er 600 meegenomen in onze bagage.

Totdat die kliniek er staat wordt hier gewerkt met wat wel beschikbaar is en probeert Geertje door het jaar heen fondsen te werven om zoveel mogelijk hulp te bieden. Niet alleen aan het ziekenhuis, maar ook aan de medewerkers.

Rondleiding door het ziekenhuis

We krijgen een rondleiding in het ziekenhuis en realiseren ons eens te meer wat voor verschil het maakt in welk deel van de wereld je wiegje staat. Het is heel mooi om te zien hoe geliefd Maria, zoals Geertje hier wordt genoemd, is. In die drie jaar heeft ze het volledige vertrouwen gewonnen van de Gambiaanse staf van de kliniek. Niet door de Nederlandse gezondheidszorg hier een op een te kopiëren, maar door te luisteren naar wat de mogelijkheden zijn in Gambia en daar zoveel mogelijk op in te spelen. Ze geeft trainingen aan de verloskundigen en verpleegkundigen, hoe om te gaan met een echo apparaat, wat voor reanimatie technieken gebruikt kunnen worden bij pasgeborenen en hoe de hygiene te verbeteren. Dat houdt ook in dat ze samen met andere vrijwilligers kasten en berghokken opruimt en niet bruikbare of kapotte zaken wegdoet. 

Daarnaast heeft ze oog voor de medewerkers van de kliniek. Dit jaar is het zoontje van een van de schoonmakers zwaar ondervoed opgenomen in het ziekenhuis. Het kind leeft van rijst alleen want zijn vader verdient zo weinig, dat hij zijn gezin nauwelijks kan onderhouden. Hij moet ieder dag 4 uur lopen om naar zijn werk te gaan en verdient dan 2000 Dalasi per maand, omgerekend 28 euro. Een zak rijst kost 1800 Dalasi!

Door de sponsors van het afgelopen jaar kan ze hem wat extra’s toestoppen om voor zijn zoontje speciale pindakaaszakjes te kopen en koopt ze een fiets voor hem, zodat hij zich sneller kan verplaatsen. Voor hem maakt het een wereld van verschil. 

Project wasbaar maandverband 

Daarnaast heeft ze drie jaar geleden een gezinnetje geadopteerd met vier kinderen.

In Farato, in de bush, wonen Kebba en Rohey, met hun vier kinderen. Dochter Jaboe (13) zoon Sherrifo (10) zoon Mussa (6) en zoon Bubba (4).

2 jaar geleden heeft ze hen leren kennen en door het jaar heen probeert ze het gezinnetje wat te ondersteunen met kinderkleding die ze kunnen verkopen en naaimachines voor t maandverband project. 

Meisjes kunnen hier, als ze menstrueren, niet naar school omdat er geen maandverband beschikbaar is. Jaboe laat zien hoe ze, conform de geleverde voorbeelden en onze grote hoeveelheden ingezamelde oude handdoeken, wasbaar maandverband maakt. 

Het Heerbeeck College in Best heeft dit project geadopteerd. De leerlingen uit HAVO 4 gaan voor hun profielwerkstuk een marketingplan maken om dit project hier te promoten.

De vader van het gezin, Kebba heeft 5 jaar in Taiwan gestudeerd, biomedische wetenschappen. Hij wil nog steeds hier zijn lab uitbreidden maar dat zit niet mee. Veel mensen in de buurt weten hem wel te vinden voor medicijnen, malaria testen, en ander soort medische hulp. Er is weinig tot niets aan voorzieningen qua zorg in de buurt. 

Vorig jaar zijn ze geholpen met stroom. Dit jaar met een water put. Nu kan de hele buurt ook daar water komen halen. Het is nog niet helemaal klaar, maar er is water, wat al heel fijn is na 2 jaar met emmers naar de waterput verderop te moeten lopen. 

We zijn uitgenodigd om bij hen te lunchen en daarna gaan we met Kebba inkopen doen. Fietsjes voor de jongens, een ventilator en een wc pot. Voor ons een kleinigheid, voor hun een wereld van verschil.

Kleinzoon Huub is onder de indruk van met name de armoede die hij om zich heen ziet en ook dat hij vanwege zijn huidskleur een bezienswaardigheid is. 

Wij zijn dankbaar en trots dat we met eigen ogen hebben kunnen zien dat Geertje hier het sociaal denken en doen op deze manier in de praktijk brengt. En dit zijn nog maar twee voorbeelden, die druppels op een gloeiende plaat lijken, maar voor de mensen hier een perspectief bieden op een beter bestaan in een van de armste landen ter wereld.

Nelleke Swinkels – van de Vorst, Gambia, 17 november 2023

Samenvatting van twee weken activiteiten in Gambia

In het kort een samenvatting van wat Geertje hier gedaan heeft in 2 weken:

“ Terug naar huis, in het vliegtuig is er altijd een moment van bezinning. Alle foto’s nog eens bekijken en bedenken wat deze reis gebracht heeft. Vooral veel dankbaarheid. Dankbaar voor de donaties vooraf waardoor we hebben kunnen doen wat we wilden:

  • training van de verloskundigen, verbetering van zorg
  • aanpassingen in t ziekenhuis, voor ons simpele dingen als stoelen kopen, daar belangrijk om Buitenpost in te richten en te starten 
  • de timmerman kunnen laten komen voor t renoveren van een kast, stoel en deur. 
  • water bij Kebba en het laboratorium kunnen realiseren op een plek, waar nu een hele gemeenschap gebruik van kan maken. Iets wat wij ons niet voor kunnen stellen, geen stromend water, geen douche, geen toilet, geen koelkast, geen keuken, regelmatig geen stroom. 
  •  een fiets voor Alasana die 4 uur per dag liep naar z’n werk. Ook wat speciale zakjes voeding voor zijn zoontje, die zwaar ondervoed was.
  • Aisha’s (dochter van verloskundige Sarjo) examengeld kunnen geven, waardoor ze eerder naar de universiteit kan en meer kans maakt op een studiebeurs in Canada.
  • Abdou die de backway nam (een poging om met een bootje Europa te bereiken) en nu weer opnieuw moet starten, z’n huur betaald, zodat hij zich op zijn werk kan richten.
  • Abdullah de taxi chauffeur, die zijn auto niet uit kon, en dat in deze hitte, omdat zijn telefoonbatterij dan uit viel zonder lader, konden we een nieuwe batterij laten halen.

En zo nog allerlei kleine dingen, die hier veel betekenen en voor ons vanzelfsprekend zijn.

Dit is zeker niet het einde van mijn avontuur en vanuit Nederland blijf ik me inzetten en ondersteunen waar het kan, met kleding, medicijnen, en medische spullen die ik opstuur”.

Mocht u, na het lezen van dit verhaal, nog een donatie willen doen in welke vorm dan ook, dan is dat ontzettend fijn, en kunnen we doorgaan met dit werk! 

En als u een goed doel zoekt voor een jubileumfeest, verjaardag of kerstactie, denk dan aan mijn project Charity Gambia. 

Ik ben graag bereid om nadere uitleg te geven over dit stukje van de wereld wat me zeer na aan het hart ligt. Mijn e-mailadres is: geertjeswinkels@gmail.com

Bankrekeningnummer Charity Gambia: NL04RABO0351732071 ten name van G.M. Swinkels o.v.v. Charity Gambia.

Blauwe kader: In 2021 de bevalling gedaan van deze baby, ieder jaar weer een nieuwe foto met het manneke. Moeder is inmiddels zwanger van haar 5de kind.

Roze kader: Het wasbaar maandverband project. Jaboe van 13 achter de naaimachine

Gele kader: Eerste kindje dat niet goed wil drinken, dus kolven en de voeding met een spuitje en je pink 10 cc melk geven. 

Zonder kader: Schoonmaker Alasana met zijn zoontje dat inmiddels weer uit het ziekenhuis is ontslagen en met speciale voedingszakjes bij gevoed is.