KRO-NCRV documentaire: Adrianus, de Nederlandse paus

KRO-NCRV zendt documentaire uit over enige Nederlandse paus ooit: Adrianus, de Nederlandse paus. 

Van timmermanszoon tot paus

Op eerste kerstdag zendt KRO-NCRV om 19.30 uur op NPO 2 de documentaire Adrianus, de Nederlandse paus uit. Regisseur Bart Ruijs vertelt in de documentaire over het leven van de enige Nederlandse paus ooit, Adrianus VI. Het is dit jaar precies 500 jaar geleden dat hij gekozen werd.

Het levensverhaal van Adrianus van Utrecht (1459-1523) leest als een jongensboek. Geboren aan de Oudegracht als zoon van een scheepstimmerman, maakt hij eind 16e eeuw snel carrière. Hij is behalve een briljant theoloog ook een uitstekende diplomaat. Dat blijft niet onopgemerkt. Als de de’ Medicipaus Leo X in december 1521 onverwacht overlijdt, kiezen 39 kardinalen op 9 januari 1522 kardinaal Adrianus totaal onverwacht tot paus. 

Barbaar uit het Noorden
De Romeinen hebben weinig op met deze ‘barbaar uit het Noorden’. Adrianus wil namelijk hervormen. Hij wil een einde maken aan de uitbundige en corrupte hofcultuur binnen het Vaticaan. Zijn pontificaat duurt amper anderhalf jaar. Op 14 september 1523 overlijdt hij onder verdachte omstandigheden. Wie was deze timmermanszoon uit Utrecht? Hoe heeft hij het tot paus weten te schoppen? En waaraan is hij uiteindelijk overleden? Adrianus, de Nederlandse paus is te zien op zondag 25 december om 19.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.